Shirati Food Program

Elke patient verdient een maaltijd per dag

Waar hebben we het over?

Het Shirati KMT Hospital beschikt helaas niet over voldoende financiële middelen om de patiënten gedurende hun verblijf in het ziekenhuis van dagelijkse voeding te voorzien. Voor deze dagelijkse verzorging zijn de patiënten afhankelijk van familie en vrienden die meestal niet uit de directe omgeving komen. Door de hoge reis- en verblijfkosten wordt de verzorging van patiënten nog eens bemoeilijkt. Dit kan ertoe leiden dat patiënten dagenlang geen eten krijgen. Bij kinderen, zwangere en ouderen kan dit ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid en herstelproces.
 
In Tanzania voorzien de meeste ziekenhuizen hun patiënten niet met voedsel gedurende de opnamen. Door de beperkte financiële middelen waarmee de meeste ziekenhuizen moeten werken, heeft de voedselvoorziening meestal geen prioriteit.

Waarom zetten wij ons hiervoor In?

Stichting Shirati wil graag een bijdrage leveren om de voedselvoorziening voor patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis te verbeteren. Door betere voeding hopen wij het herstelproces van patiënten te kunnen bespoedigen, de kans op complicaties te verlagen en de opnameduur daardoor ook te verminderen.

Wat doen we eraan?

In samenwerking met die Amerikaanse NGO REACH Shirati, zorgen wij ervoor dat elke dag een kosteloze maaltijd beschikbaar gesteld voor de patiënten, die opgenomen zijn in het ziekenhuis. Onder de leiding van onze diëtiste Stella Makori, wordt elke dag vers gekookt op het ziekenhuisterrein, in een keuken die voor dit doel is ingericht en het eten wordt dan direct op de afdelingen verdeeld. Het Shirati Food Programma ondersteunt daarnaast ook het Lepra Huis, waar mensen langdurig wonen, met maandelijkse financiële middelen om eten te kunnen bereiden. In samenwerking met het Lepra huis hebben wij in de afgelopen jaren een moestuin aangelegd, aangrenzend aan het ziekenhuis, die zo wel de patiënten van de Lepra afdeling als ook de koks van het ziekenhuis met verse groenten en fruit voorziet.

Wat hebben we al bereikt?

  • In de afgelopen 7 jaar is het gelukt om het Shirati Food Program steeds verder uit te bouwen. Inmiddels worden de kinderafdeling, verloskamers, kraamafdeling van voedsel voorzien. Dagelijks wordt er momenteel gekookt voor 50-80 patiënten.
  • Door de samenwerking met het Leprahuis en onze eigen moestuin, hebben wij het project duurzamer gemaakt en zelfs patiënten bij het proces kunnen betrekken.
  • Visibility: In 2018 hebben wij in samenwerking met Daniel van Houten een documentaire gemaakt over het Shirati Food Programma en de mensen erachter. Helaas is het hoofd van het Food Programma, Martha Ogonga, in 2022 overleden
  • Wij zijn recent overgestapt van koken op hout gestookt vuur naar gas. Dit heeft niet alleen voordelen voor de gezondheid van onze koks, maar ook voor het milieu.

Toekomstmuziek

  • In het komende jaar willen wij de voedselvoorziening verder uitbouwen, om alle patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis van een maaltijd te voorzien. 
  • In samenwerking met de diëtist Stella Makori willen wij nieuwe voedingsplannen maken, om het eten voor de patiënten zo voedzaam mogelijk te maken.
  • Daarnaast willen wij met name werken aan de duurzaamheid van het project, en de capaciteit van de moestuin verder uitbouwen.

Bekijk ook onze andere projecten

Bonesetter Project

Samen met traditionele bonesetters een behandelplan maken voor patiënten met botbreuken

Healthy Hearts Project

Het opsporen van patiënten met hart- en vaatziekten voordat ze ernstig ziek worden

Schistosomiasis Outreach Shirati

Gratis behandeling van, en patiënteneducatie over schistosomiasis

Shirati Peanut project

Lokale productie van speciale pindakaas tegen ondervoeding